Saint Vincent och Grenadinerna

UD:s reseinformation

Du hittar reseinformation om Saint Vincent och Grenadinerna under Externa länkar.

Visum till Saint Vincent och Grenadinerna

UD svarar inte på frågor rörande visum till Saint Vincent och Grenadinerna. För information om visumregler kontakta Saint Vincent och Grenadinernas ambassad i London, Storbritannien (ansvarar för Sverige).
Telefon: +44 20 7565 28 74

Sveriges förbindelser med St. Vincent & Grenadinerna

Antalet svenska turister till öarna i Grenadinerna har ökat markant under de senaste åren och beräknas uppgå till närmare 500 personer per år. En handfull svenskar är permanent bosatta i landet, bland annat ett par hotellägare. Regeringen i SVG önskar ett ökat kommersiellt samarbete med Sverige, särskilt på IT- och energiområdena - två strategiskt viktiga områden för att utveckla landet.

Saint Vincent och Grenadinerna idag

Parlamentet i SVG har en kammare med 15 valda ledamöter och 6 utnämnda senatorer. Det nuvarande regeringspartiet Unity Labour Party (ULP) och premiärminister Ralph Gonsalves har suttit vid makten sedan 2001. Vid valet 2005 behöll ULP sin stora majoritet, 12 av 15 ledamotsplatser, men vid det senaste valet 2010 vann ULP endast 8 av parlamentets 15 platser mot oppositionspartiet New Democratic Party (NDP).

Den snart 70-årige premiärministern Ralph Gonsalves hör till de mer vänsterinriktade bland de karibiska ledarna och SVG är med i ALBA (the Bolivarian Alliance for the Americas) med Venezuela och Kuba som ger betydande stöd till landet. SVG är också medlem i den regionala sammanslutningen CARICOM (Caribbean Community and Common Market) och också den subregionala OECS (Organization of the Eastern Caribbean States) och använder den östkaribiska dollarn som sin valuta.

SVG med drygt 118 000 invånare är det fattigaste av de östkaribiska länderna (OECS) med en BNP på 6,300 USD per capita. Ekonomin är särskilt sårbar på grund av att beroendet av bananexporten drabbats hårt av sjukdom bland odlingarna. Med bortfallet av EU:s tullpreferenser för bananer är denna näring också i stark nedgång och den främsta inkomstkällan blir alltmer turismen. Utöver det mycket stora projektet med den nya internationella flygplatsen görs en del andra satsningar för att öka turismen, som till exempel en del större nya hotellanläggningar. Att en av filmerna i serien "Pirates of the Caribbean" delvis filmades på SVG har gjort landet mer känt som turistdestination. Många av Grenadinerna är populära resmål för seglare och en del av öarna, som till exempel Moustique, har en mycket exklusiv prägel.

Ett växande problem på främst SVG är den ökande odlingen av marijuana och från denna härstammar en ökande brottslighet som också ökar på grund av transittrafik med andra droger.

SVG är ett av tre karibiska länder som erkänner Taiwan och länderna har etablerat diplomatiska förbindelser. SVG tar också emot utvecklingsbistånd från Taiwan.

Historisk bakgrund

Storbritannien och Frankrike tvistade länge om herraväldet över Saint Vincent och Grenadinerna (SVG) men 1783 blev landet en brittisk koloni genom Versailles-fördraget. Afrikanska slavar transporterades till ön för att arbeta på bananplantagerna. Slaveriet avskaffades 1834 men de tidigare slavarna kom länge att leva under omänskliga förhållanden. Flera försök gjordes att förena SVG med övriga östkaribiska länder under en gemensam administration vilket dock misslyckades. Allmän rösträtt infördes 1951 och SVG beviljades status som en associerad självstyrande stat inom det brittiska samväldet 1969 med full autonomi. Genom en folkomröstning blev SVG det sista landet i regionen att uppnå fullt oberoende 1979. Två tredjedelar av befolkningen härstammar från ättlingar till afrikanska slavar.