Hoppa till huvudinnehåll

Möt Fanny von Heland – innovations- och forskningsråd på svenska ambassaden i New Delhi

Publicerad

– För mig har det alltid varit viktigt att bidra till en mer hållbar framtid, och det känner jag att jag får göra i mitt jobb. Det säger Fanny von Heland som arbetar som innovations- och forskningsråd på svenska ambassaden i New Delhi.

Bild på Fanny von Heland  i röd jacka på en gata.
– Som innovations- och forskningsråd arbetar jag med att stärka Sverige som en ledande kunskapsnation och samtidigt stärka vår globala konkurrenskraft, säger Fanny von Heland. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Fanny har tidigare bland annat doktorerat, arbetat med forskning inom privata sektorn och varit konsult på en tjänstedesignbyrå som jobbar med innovationsledning.

– Som innovations- och forskningsråd arbetar jag med att stärka Sverige som en ledande kunskapsnation och samtidigt stärka vår globala konkurrenskraft.

Jobbet i Indien inleddes med en rivstart. En svensk delegation med näringsministern och kungaparet i spetsen, och många chefer från myndigheter, akademien och näringslivstoppar, kom på besök. Det var ett späckat program med syfte att fördjupa samarbetet mellan Sverige och Indien.

– Det var så klart ett väldigt intensivt arbete både före och under besöket. Vi ansvarade för att genomföra en bilateral högnivådialog om innovation, och det blev ett mycket lyckat besök, säger Fanny.

Hur skulle du beskriva ditt arbete?

– Händelserikt, utmanande och meningsskapande. Det bästa är att jag både väldigt konkret – och strategiskt – får bidra till att forma det svenska samhällets utveckling och våra relationer till omvärlden. Man skulle kunna sammanfatta det som att mitt jobb handlar om att bygga, underhålla och stärka samarbeten mellan Sverige och Indien inom innovation, forskning och högre utbildning.

Vad tror du att andra inte vet om Regeringskansliet som arbetsplats?

– Regeringskansliet är en internationell arbetsplats eftersom alla politikområden kräver samarbete med vår omvärld. Att bygga relationer till strategiskt viktiga samarbetspartners, både i Sverige och internationellt, är grunden i mycket av arbetet.

– Det är också väldigt omväxlande, ena dagen arbetar man operativt med att planera ett ministermöte och nästa dag arbetar man strategiskt med att analysera hur Sverige kan stärka sitt innovationssystem.

Vilka egenskaper och drivkrafter är viktiga för att trivas här, utifrån dina erfarenheter?

– Analytisk, relationsskapande och snabbfotad. Som anställd i Regeringskansliet kommer du förmodligen att arbeta med flera parallella processer och behöver därför gilla att arbeta med varierande frågeställningar. Jag skulle också säga att det är viktigt att ha ett stort samhällsintresse för att trivas.

Laddar...