Illustration: Linnea Blixt/Regeringskansliet

Regeringens arbete i ministerrådet

I ministerrådet (Europeiska unionens råd) samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar. Deras uppdrag är att ta beslut om EU-kommissionens förslag på nya EU-lagar. Samarbetet är uppdelat i tio olika politikområden. Sverige och övriga medlemsstater företräds på ministernivå inom vart och ett av dessa områden. För att en lag ska gälla måste ministerrådet vara överens med Europaparlamentet.

Ansvariga statsråd
Stefan Löfven
Hans Dahlgren

Aktuellt i ministerrådet

 • EU:s långtidsbudget och rättsstatens principer på EU-ministermöte

  Hams Dahlgren svarar på frågor från media.
  EU-minister representerar Sverige på mötet i Bryssel den 16 september. Foto: EU-representationen

  EU:s långtidsbudget och rättsstatens principer är två av frågorna på agendan när Hans Dahlgren träffar sina EU-ministerkollegor den 16 september i Bryssel. EU-ministrarna ska även förbereda mötet i Europeiska rådet.

Fakta: Ministerrådet

 • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
 • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
 • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
 • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
 • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Fler artiklar och filmer om ministerrådets möten

Hans Dahlgren
EU-minister Hans Dahlgren deltog i EU:s ministerråd för allmänna frågor 18 juli. EU:S långtidsbudget och rättsstatens principer i Polen stod på dagordningen. Foto: Sveriges EU-representation

EU:s långtidsbudget och rättsstatens principer på EU-ministermöte

Rättsstatens principer och EU:s långtidsbudget var på dagordningen när EU-minister Hans Dahlgren träffade sina EU-ministerkollegor den 18 juli. EU-ministrarna tog även upp EU:s strategiska agenda för de kommande fem åren.

Margot Wallström
Utrikesminister Margot Wallström deltog i EU:s utrikesråd 15 juli. - Det fanns stor samsyn kring vikten av att uppmana Iran att inte bryta kärnavtalet JCPOA, det skulle skada deras sak. Samtidigt är vi kritiska mot USA som har dragit sig ur avtalet. JCPOA gäller dock fortfarande och vi är rädda om det här avtalet eftersom det har förhindrat Iran från att skaffa sig kärnvapen, sade Margot Wallström i samband med mötet. Foto: Sveriges EU-representation

Iran och migration på utrikesministermöte

EU-ländernas utrikesministrar diskuterade situationen i Iran och de ökade spänningarna mellan Iran och USA på mötet i EU:S utrikesråd. Migration, Irak och Centralafrikanska republiken stod också på dagordningen när utrikesminister Margot Wallström träffade sina kollegor i Bryssel den 15 juli.

Jennie Nilsson
- Jag tycker det är glädjande att vi nu har ett förslag att gå vidare med. Frihandelsfrågan är jätteviktig för Sverige och jag tycker det är bra att EU och Mercosur delar synen på handel och framför allt i den tid vi lever i, sa landsbygdsminister Jennie Nilsson i samband med mötet i Agrifish-rådet där också Foto: Sveriges EU-representation

Möte om miljö- och klimatambitioner för EU:s jordbrukspolitik

EU-ländernas ministrar för jordbruk och fiske träffades i Bryssel 15 juli. Många stora frågor stod på dagordningen, bland annat miljö- och klimatambitionerna för den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020. Landsbygdsminister Jennie Nilsson företrädde Sverige på mötet.

Sök efter innehåll om ministerrådet.

Prenumerera

Totalt 956 träffar.