Hoppa till huvudinnehåll
Foto: Matilda Holmqvist/Scandinav/TT

Ofrivillig ensamhet – ett folkhälsoproblem

Ofrivillig ensamhet är ett samhällsproblem med allvarliga konsekvenser. Ensamhet kan leda till såväl psykiska som fysiska sjukdomar och kosta både mänskligt lidande och stora vårdresurser. För att stärka folkhälsan och minska konsekvenserna av ofrivillig ensamhet har regeringen en treårig gemenskaskapssatsning som uppgår till 300 miljoner kronor årligen.

Ansvariga statsråd
Jakob Forssmed
Ansvariga departement
Social­departementet

Aktuellt

  • Stärk gemenskaperna – motverka den ofrivilliga ensamheten

    Nästan var fjärde person besväras av ensamhet och isolering. Störst är känslan av ofrivillig ensamhet bland barn, unga vuxna och de allra äldsta i befolkningen. Denna utveckling måste brytas – och här behöver hela samhället hjälpas åt. Regeringen har påbörjat arbetet med nationella insatser för att påverka och förändra utvecklingen.

  • Ensamhet känner inga gränser

    • Foto på Jakob Forssmed som talar och gestikulerar med händerna-

      Socialminister Jakob Forssmed, som var inbjuden till konferensen utifrån sin roll som kommissionär i WHO:s kommission mot ensamhet, berättade om hur den svenska regeringen prioriterar arbetet för att bryta och förebygga ofrivillig ensamhet och isolering.

      Foto: Viktor Petterson/Regeringskansliet

    • Foto på avlångt konferensrum med en stor skärm, där det pågår en digital konferens.

      Konferensen var digital och samlade experter och beslutsfattare från flera länder, bland annat Storbritannien, USA, Danmark och Tyskland.

      Foto: Viktor Petterson/Regeringskansliet

    Socialminister Jakob Forssmed deltog den 8 februari i en internationell konferens om ensamhet, arrangerad av brittiska organisationen Campaign to End Loneliness. Ministern lyfte den svenska regeringens många olika initiativ för att minska den ofrivilliga ensamheten i Sverige.

Ofrivillig ensamhet

Ofrivillig ensamhet och isolering är ett folkhälsoproblem som drabbar många människor. Regeringen prioriterar arbetet för att bryta och förebygga ofrivillig ensamhet och isolering. Under 2023 påbörjade regeringen en treårig gemenskapssatsning som beräknas uppgå till 300 miljoner kronor per år under perioden 2023–2025.

En man talar bakom en talarstol. Svenska flaggan och EU-flaggan bakom honom.
Socialminister Jakob Forssmed. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Jakob Forssmed invald i WHO:s nya kommission mot ensamhet

Världshälsoorganisationen WHO har instiftat en global kommission mot ensamhet. Syftet med kommissionen är att öka synligheten och prioriteringen av det folkhälsoproblem som ofrivillig ensamhet utgör. Socialminister Jakob Forssmed har valts in som en av tolv kommissionärer, den enda från Europa.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Initiativ samlar näringslivets engagemang mot den ofrivilliga ensamheten

Socialminister Jakob Forssmed bjöd den 20 december in representanter för näringslivet för att diskutera sätt att minska ofrivillig ensamhet.

– Näringslivet är en underutnyttjad kraft för att minska ensamheten i vårt land, och vi behöver dess kreativitet och kraft för att tillsammans mota detta samhällsproblem, säger socialminister Jakob Forssmed.

Bild på två personer - en man och en kvinna.
Socialminister Jakob Forssmed och äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Hälsosamtal för äldre ska motverka ofrivillig ensamhet

Regeringen ger nu Socialstyrelsen i uppdrag att dela ut 143 500 000 kronor till kommunerna för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre genom att erbjuda uppsökande hälsosamtal. Uppdraget är del av regeringens större gemenskapssatsning.

Allt innehåll om Ofrivillig ensamhet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 25 träffar.

Laddar...