Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Fler personer från Ukraina ska omfattas av massflyktsdirektivet

Publicerad

Regeringen har beslutat att ytterligare kategorier av personer ska få tillfälligt skydd i Sverige. Det handlar framför allt om ukrainska medborgare som redan befinner sig lagligt i Sverige men som ännu inte har fått något skydd. 

– Personer från Ukraina som befinner sig i Sverige ska inte behöva återvända till Ukraina i den nuvarande situationen. De skyddsvärda personerna därifrån kommer nu att få en möjlighet att stanna i Sverige med tillfälligt skydd, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

Med anledning av kriget i Ukraina aktiverades EU:s massflyktsdirektiv genom ett beslut av rådet den 4 mars 2022. Genom beslutet ges bland annat vissa ukrainska medborgare och deras familjemedlemmar rätt till tillfälligt skydd om de fördrivits från Ukraina den 24 februari 2022 eller senare till följd av de ryska väpnade styrkornas militära invasion. Regeringen beslutade i april 2022 en förordningsändring som utvidgade skyddet för denna personkrets till att gälla även dem som rest in och vistats i Sverige från och med den 30 oktober 2021.

Den nuvarande regleringen innebär att vissa skyddsvärda personer riskerar att inte få skydd och därför kan behöva återvända till Ukraina. För att underlätta för dem att stanna i Sverige har regeringen beslutat om en ny förordningsändring.

Förordningsändringen träder i kraft den 22 december 2023

Presskontakt

Erik Engstrand
Pressekreterare hos migrationsminister Maria Malmer Stenergard
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 14 87
e-post till Erik Engstrand
Laddar...