Demokrati och mänskliga rättigheter
De mänskliga rättigheterna är universella och gäller för alla och envar. De slår fast att alla människor, oavsett land, kultur och sammanhang, är födda fria och lika i värde och rättigheter. Demokratipolitiken omfattar bland annat allmänna val, åtgärder för att stärka och värna individens möjligheter till inflytande samt åtgärder för att främja och säkerställa respekten för de mänskliga rättigheterna. Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer ska även genomsyra hela den svenska utrikespolitiken.
Ansvariga för demokrati och mänskliga rättigheter
Ansvariga statsråd
Ansvariga departement
Genvägar
Aktuellt om demokrati och mänskliga rättigheter
Nytt institut för mänskliga rättigheter placeras i Lund
Regeringen har i dag beslutat att den nya myndighet som regeringen föreslagit, Institutet för mänskliga rättigheter, ska placeras i Lund. En särskild utredare har fått uppdraget att förbereda och genomföra bildandet av den nya myndigheten. Myndigheten ska inrättas den 1 januari 2022.
Stärkt internationellt arbete för fackliga rättigheter och mänskliga rättigheter
Demokratin och respekten för de mänskliga rättigheterna är på tillbakagång globalt. Det gäller också i arbetslivet, där det demokratiska utrymmet för fackliga organisationer krymper och respekten för fackliga rättigheter och mänskliga rättigheter i arbetslivet försämras. Regeringen stärker och fördjupar därför nu det internationella arbetet med fackliga rättigheter och mänskliga rättigheter i arbetslivet. Initiativet är ett led i regeringens demokratisatsning i utrikespolitiken, som syftar till att motverka demokratisk tillbakagång. Vi uppmanar nu alla våra utlandsmyndigheter runt om i världen att stärka och fördjupa arbetet med dessa frågor. Sverige ska vara en tydlig röst för arbetstagares rättigheter. Fackliga företrädare är viktiga försvarare av mänskliga rättigheter och Sverige ska stå upp för fackligt aktiva som utsätts för förtryck. Kvinnors åtnjutande av mänskliga rättigheter i arbetslivet är särskilt angeläget.
Vi kommer inom kort att utse ett antal utlandsmyndigheter som ska vara föregångare och arbeta fördjupat med dessa frågor. Vi ska med ökad kraft driva dessa frågor vidare i såväl bilaterala som multilaterala sammanhang. Inom utrikesförvaltningen kommer utbildningsinsatser att genomföras för att stärka kompetensen om mänskliga rättigheter i arbetslivet, den svenska partsmodellen och fackliga rättigheter.
Ökat medie- och demokratistöd i regeringens budget
För att möjliggöra en fortsatt spridning av tryckta nyhetstidningar i områden där tidningsdistributionen påverkats av varannandagsutdelning av post samt främja journalistik i hela landet ökas mediestödsanlaget med 100 miljoner kronor. För att det nya IT-systemet för valadministrationen ska kunna användas i de allmänna valen 2022 tillförs Valmyndigheten 15 miljoner kronor 2021.
Sametinget förstärks med 2,5 miljoner kronor med anledning av en ökad ärendehantering, tillkommande uppdrag och samverkan med andra myndigheter. Länsstyrelserna i de nordligaste länen, Norrbotten, Västerbotten och Jämtland, förstärks av samma skäl med 1,5 miljoner kronor totalt. Förstärkningarna möjliggör bl.a. ökat samiskt inflytande och delaktighet.
Uppdrag till Statens historiska museer att inrätta Sveriges museum om Förintelsen
Regeringen har gett Statens historiska museer i uppdrag att lämna förslag till hur Sveriges museum om Förintelsen ska inrättas inom Statens historiska museers befintliga verksamhet.
Regeringen svarar FN om rekommendationer om mänskliga rättigheter
I slutet av januari granskades situationen för mänskliga rättigheter i Sverige i FN:s råd för mänskliga rättigheter. I samband med granskningen fick Sverige 300 rekommendationer från andra medlemsstater. Regeringen har nu tagit ställning till rekommendationerna i en rapport som skickas in till FN.
Demokratin 100 år
2021 är det 100 år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. Under 2020 och 2021 genomför regeringen därför en nationell kraftsamling "Demokratin 100 år – samling för en stark demokrati" för att säkerställa en levande och uthållig demokrati för framtiden. Här kan du läsa mer om satsningen och aktuella nyheter.
Innehåll om demokrati och mänskliga rättigheter
Totalt 2816 träffar.
-
Ukraina och Etiopien på utrikesministermöte
Situationen i Ukraina och i Etiopien är frågor som utrikesminister Ann Linde ska ta upp med sina ministerkollegor när de möts via video 19 april. EU-ländernas utrikesministrar kommer även ha ett videomöte med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i samband med mötet.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Remiss av SOU 2021:7 Förstärkt skydd för väljarna vid röstmottagningen, Ju2021/00355
Här kan du ta del av till vilka instanser som Justitiedepartementet har remitterat betänkandet Förstärkt skydd för väljarna vid röstmottagningen (SOU 2021:7).
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Förslag att aggressionsbrott kriminaliseras i svensk rätt
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss som beslutas i dag att Sverige bland annat ska ansluta sig till de ändringar i Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen som ger domstolen rätten att döma över aggressionsbrott. Samtidigt föreslås att aggressionsbrott ska kriminaliseras i svensk rätt.
-
Aggressionsbrottet i svensk rätt och svensk straffrättslig domsrätt
Att stärka den internationella straffrätten genom att bekämpa straffrihet och verka för lagföring av personer som begår allvarliga brott mot folkrätten är ett viktigt medel för att upprätthålla fred och säkerhet.
-
Ökat medie- och demokratistöd i regeringens budget
Samtliga förslag nedan bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
· Artikel från Amanda Lind, Kulturdepartementet
-
Matilda Ernkrans deltar vid Vetenskapsfestivalen
I dag, måndag 12 april, medverkar Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, vid Vetenskapsfestivalen. Matilda Ernkrans kommer att delta digitalt i ett panelsamtal om hat och hot mot forskare.
-
Remiss av Institutet för språk och folkminnens förslag till handlingsprogram för bevarande av de nationella minoritetsspråken, Ku2020/01900
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat Institutet för språk och folkminnens förslag till handlingsprogram för bevarande av de nationella minoritetsspråken.
· Remiss från Kulturdepartementet
-
Regeringen ger Sida och Folke Bernadotteakademin uppdrag att ta fram underlag för en ny strategi för Afrika söder om Sahara 2022–2026
Regeringen beslutar idag om att uppdra åt Sida och Folke Bernadotteakademin att ta fram underlag för en ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Afrika söder om Sahara för perioden 2022–2026 och att planera för ökade belopp. Underlagen ska fokusera på stärkt demokrati, mänskliga rättigheter, miljö, klimat, inkluderande ekonomisk utveckling, och fredsbyggande.
-
Inrättande av ett Institut för mänskliga rättigheter, Dir. 2021:22
En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet av en ny myndighet: Institutet för mänskliga rättigheter. Institutet för mänskliga rättigheter ska i enlighet med förslaget i propositionen Institutet för mänskliga rättigheter främja säkerställandet av de mänskliga rättigheterna.
-
Nytt verktyg för att komma åt sexförbrytare på nätet
Regeringen har i dag fattat beslut om att ratificera en konvention inom Europarådet för att Sverige fullt ut ska kunna delta i ett internationellt samarbete mot it-relaterad brottslighet. Detta innebär större möjligheter för myndigheter att bekämpa till exempel sexualbrott på nätet.