Utrikes- och säkerhetspolitik
Utrikespolitiken handlar om Sveriges förbindelser med och politik gentemot andra länder. Att förebygga risker och hot är en viktig del av säkerhetspolitiken som är en del av utrikespolitiken. Den svenska politiken förs i direkta förbindelser med andra länder men också genom exempelvis EU och FN. Samarbetet bygger på folkrätten, som består av alla internationella avtal och bestämmelser som reglerar hur stater och andra internationella aktörer ska samarbeta och hur de får och inte får agera gentemot varandra.
Ansvariga för utrikes- och säkerhetspolitik
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar

Ann Linde presenterade utrikesdeklarationen
Den 12 februari 2020 presenterade utrikesminister Ann Linde regeringens utrikespolitiska deklaration i riksdagen. Deklarationen, som sammanfattar regeringens utrikespolitiska prioriteringar för år 2020, innehåller bland annat en nyhet om ett stärkt arbete mot organiserad brottslighet. I deklarationen märks också ett starkare fokus på säkerheten i Europa inför det svenska ordförandeskapet i OSSE år 2021.

Flera framgångar under Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017-2018
Efter att ha röstats in i FN:s säkerhetsråd med stor marginal har Sverige under 2017 och 2018 suttit som icke-permanent medlem i säkerhetsrådet. Sveriges fokus har varit på folkrätt, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Med aktiv diplomati, kreativitet och ett lyssnande förhållningssätt har resultat uppnåtts.

En feministisk utrikespolitik
Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Sverige och FN
Sveriges engagemang i FN utgör en hörnsten i svensk utrikespolitik. Samarbete på multilateral nivå är avgörande för att hitta lösningar till de komplexa utmaningar som världen står inför idag. Sverige har en lång tradition av FN-engagemang inom bland annat främjande av fred och säkerhet, nedrustning, rättsstatsutveckling, internationell rätt och mänskliga rättigheter.
Innehåll om utrikes- och säkerhetspolitik
Totalt 5165 träffar.
-
Ukraina och Etiopien på utrikesministermöte
Situationen i Ukraina och i Etiopien är frågor som utrikesminister Ann Linde ska ta upp med sina ministerkollegor när de möts via video 19 april. EU-ländernas utrikesministrar kommer även ha ett videomöte med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i samband med mötet.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Sida får uppdrag att bidra till ny strategi om demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer
Regeringen uppdrar åt Sida att lämna underlag inför regeringens kommande och nya strategi om demokratistöd till partianknutna organisationer. Nuvarande strategi gäller till och med 2022.
-
Ny ambassadör i Somalia
Regeringen har idag utsett Per Lindgärde till ambassadör i Mogadishu.
-
Ann Linde reser till Centralasien
Den 11-15 april besöker utrikesminister Ann Linde Kazakstan, Kirgizistan, Uzbekistan och Tadjikistan i sin roll som ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. Hon kommer också ha ett videomöte med sin turkmeniske kollega.
-
Ny ambassadör i Österrike
Regeringen har idag utsett Annika Markovic till ambassadör i Wien.
-
Ny ambassadör i Serbien
Regeringen har idag utsett Annika Ben David till ambassadör i Belgrad.
-
Remiss av Utlandsspioneri (utkast till lagrådsremiss), Ju2021/01481
Här kan du ta del av till vilka instanser Justitiedepartementet har remitterat utkastet till lagrådsremiss Utlandsspioneri.
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Utlandsspioneri (utkast till lagrådsremiss)
Utvecklingen på det säkerhets- och försvarspolitiska området har inneburit att Sverige i högre grad än tidigare har kommit att samverka med andra länder och organisationer för att avvärja hot mot fred och säkerhet. Sådana internationella freds- och säkerhetsfrämjande samarbeten bygger i hög grad på förtroende och på att de hemliga uppgifter som förekommer inom ramen för samarbetena kan skyddas av de samverkande länderna.