Illustration: Linnea Blixt/Regeringskansliet

Sverige i EU

Här hittar du aktuell information om vad som diskuteras på möten i Europeiska rådet och i ministerrådet och vilken ståndpunkt Sverige har. Du kan också söka efter information i särskilda sakfrågor och ta fram olika dokument i filterfunktionen längst ner på sidan. Här intill hittar du länkar till andra sidor på den här webbplatsen om regeringens arbete i EU.

Aktuellt om EU

 • Handelsrelationen mellan EU och USA på utrikesrådet

  Ann Linde står och pratar med en EU-kollega i ett mötesrum.
  Utrikeshandelsminister Ann Linde representerar Sverige på mötet i Bryssel. Foto: EU-representationen

  När utrikeshandelsminister Ann Linde träffar sina EU-kollegor den 27 maj står handelsrelationen mellan EU och USA högt på dagordningen. Handelsministrarna ska också diskutera moderniseringen av världshandelsorganisationen WTO.

 • EU:s inre marknad och industripolitik på ministermöte 27 maj

  Ann Linde
  Ann Linde, utrikeshandels­minister och ­minister med ansvar för nordiska frågor, företräder Sverige när EU:s ministerråd för konkurrenskraft möts i Bryssel 27 maj. I samband med mötet deltar Ann Linde också i EU:s utrikesråd. Foto: Sveriges EU-representation

  Överenskommelser om arbetet med utvecklingen av EU:s inre marknad och industri på lång sikt står på dagordningen när EU:s ministerråd för konkurrenskraft möts i Bryssel 27 maj. På mötet kommer också det inkommande finska EU-ordförandeskapet att presentera sitt arbetsprogram. Ann Linde, minister för utrikeshandel, företräder Sverige på mötet.

 • Riktlinjedebatter om rymd och forskning

  Malin Cederfeldt Östberg
  Statssekreterare Malin Cederfeldt Östberg företräder Sverige när EU:s konkurrenskraftsråd möts 28 maj. Riktlinjedebatter om europeisk rymdverksamhet och forskning står på dagordningen. Foto: Sveriges EU-representation

  EU-ländernas ministrar för rymd och forskning möts i Bryssel 28 maj. De kommer dels att debattera Europas framtida roll inom rymdverksamheten och dels strategiska vägval inom forskning och innovation. Forskningsdebatten tar sikte på stora samhällsutmaningar som exempelvis energiomställning.

 • Högre kvalité på förskolor och språkundervisning på rådsmöte

  Anna Ekström
  Utbildningsminister Anna Ekström företräder Sverige när EU:s ministerråd för utbildning, kultur, ungdom och idrott möts i Bryssel 22 maj. Foto: EU-representationen

  När utbildnings- och ungdomsministrarna möts i Bryssel den 22 maj är kvalitet och språkundervisning i förskola och barnomsorg några av frågorna som ska diskuteras. Kultur- och idrottsministrarna möts den 23 maj och de ska bland annat diskutera kulturens roll för den unga kreativa generationen.

 • EU:s långtidsbudget på EU-ministermöte

  De delar i EU:s långtidsbudget som handlar om EU:s gemensamma utrikespolitik var huvudämnet när EU-minister Hans Dahlgren träffade sina kollegor från andra EU-länder tisdagen 21 maj. Ministrarna förberedde också nästa möte i Europeiska rådet och tog upp rättsstatens principer.

 • Europadagen: EU-ministern om viktiga framtidsfrågor för EU

  Den 9 maj uppmärksammades Europadagen runt om i Europa. Ett tillfälle att bland annat diskutera viktiga framtidsfrågor för hela EU. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren medverkade på olika evenemang under dagen.

Brexit

Efter en folkomröstning 2016 ansökte Storbritannien 2017 om utträde ur EU och förhandlingar om villkoren för utträdet inleddes. Storbritannien förväntas lämna EU den 30 mars 2019. Här hittar du mer information om regeringens arbete med brexit.

Kommenterade dagordningar

Inför ett möte i Europeiska unionens råd överlämnar regeringen en kommenterad dagordning till riksdagens EU-nämnd. Den kommenterade dagordningen innehåller kortfattade uppgifter för rådsmötets samtliga dagordningspunkter, vad rådet förväntas göra och förslag till svensk ståndpunkt.

Tyck till om EU:s framtid

Vilka förhoppningar, förväntningar eller farhågor har du om EU:s framtid? Läs mer om den pågående framtidsdiskussionen och gör din röst hörd!

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

EU-representationen i Bryssel

EU-sakråd

Sakråd är en arbetsmetod i Regeringskansliet som syftar till att ta till vara på expertis i olika sakfrågor inom det civila samhället och hos andra samhällsaktörer. Då sakråd rör frågor som beslutas på EU-nivå kallas de EU-sakråd.

Mer om regeringens arbete i EU

Flera personer sitter samlade i en lokal för att ha ett ministerrådsmöte
I ministerrådet diskuteras allt från fiskepolitik till rymdsamarbeten Europeiska rådet

Möten i ministerrådet och Europeiska rådet

I ministerrådet samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar kring olika frågor. Europeiska rådet bestämmer den övergripande inriktningen för EU:s politik och består av ländernas stats- och regeringschefer. Läs mer om respektive råd och ta del av dess senaste möten nedan.

Tre personer diskuterar.
Sysselsättning, utbildning och forskning är tre av Europa 2020-strategins områden. Foto: Maskot/Folio

Gemensamma strategier

Det finns flera strategier inom EU för prioriterade områden. Två som är särskilt viktiga för Sverige är Europa 2020-strategin och EU:s Östersjöstrategi. Europa 2020 är EU:s gemensamma strategi för tillväxt och sysselsättning och Östersjöstrategin är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön.

Innehållssidan
Sverige i EU:s twittersida. Foto: Regeringskansliet

Följ Sverige i EU på Twitter

På Twitterkontot Sverige i EU kommunicerar Regeringskansliet om regeringens arbete inom EU. Inläggen hjälper dig att hitta information om toppmöten, ministermöten och andra aktuella händelser och frågor inom EU-området.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 3711 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida