Justitiedepartementet
Justitiedepartementet ansvarar för rättsväsendets myndigheter, bland annat polisen, åklagarväsendet, domstolarna, kriminalvården samt för migrations- och asylfrågor och krisberedskap. Justitiedepartementet ansvarar för lagstiftningen inom områdena statsrätt och allmän förvaltningsrätt, civilrätt, processrätt, straffrätt samt migrations- och asylrätt.
Ansvariga statsråd


Genvägar
Aktuellt från Justitiedepartementet
Satsningar i vårbudgeten för att stärka rättskedjan
Regeringen förstärker myndigheternas arbete med brottsbekämpning med ytterligare 250 miljoner kronor i vårbudgeten. Satsningarna innebär bland annat fler åklagare, ökad kapacitet inom landets häkten och anstalter, samt ökad förmåga att komma åt organiserad brottslighet.
Kriminalvården får 6 miljoner kronor för att förstärka det återfallsförebyggande arbetet och Brottsförebyggande rådet (Brå) får 6 miljoner kronor för att sprida arbetsmetoden Sluta skjut till fler orter i Sverige.
Ändrade regler i utlänningslagen
Den 8 april höll Morgan Johansson en digital pressträff tillsammans med Märta Stenevi. Regeringen har fattat beslut om en lagrådsremiss med förslag om ändrade regler i utlänningslagen. Ändringarna föreslås för att den svenska migrationspolitiken ska vara långsiktigt hållbar, med ett humant, rättssäkert och effektivt regelverk som inte väsentligen avviker från de i andra EU-länder.
Inreseförbuden till Sverige – detta gäller
Den 31 mars trädde förlängningen av det generella inreseförbudet i kraft. Kravet på uppvisande av negativt covid-19-test kvarstår vid inresa från alla länder. Samtidigt upphävdes också de särskilda inreserestriktionerna vid resa från Danmark och Norge, men kravet på att visa upp negativt covid-19-test vid inresa gäller även för resor från dessa länder. Inreseförbuden har förlängts till och med den 31 maj.
Regeringen föreslår utökade möjligheter att använda tidiga förhör som bevisning i brottmål
På en digital pressträff presenterade inrikesminister Mikael Damberg en lagrådsremiss om utökade möjligheter att använda tidiga förhör som bevisning i brottmål. Syftet är att få en mer modern, flexibel och effektiv handläggning av framför allt stora brottmål. Han gav även en uppdaterad lägesbild kring skjutningar, sprängningar och de brottsbekämpande myndigheternas samarbete mot grov och organiserad brottslighet.
Regeringen stärker skyddet för Sveriges säkerhet
Regeringen har beslutat en lagrådsremiss med förslag på ändringar i säkerhetsskyddslagen. Förslagen innebär bland annat att de som bedriver säkerhetskänslig verksamhet kan förhindras att ingå avtal och andra samarbeten som kan skada Sveriges säkerhet. Inrikesminister Mikael Damberg presenterade förslagen under en digital pressträff.
Förslag till grundlagsändring som möjliggör en bredare kriminalisering av deltagande i terroristorganisation
Den 16 mars tog justitie- och migrationsminister Morgan Johansson emot ett delbetänkande från 2020 års grundlagskommitté. Delbetänkandet rör frågan om behov av ytterligare möjligheter att begränsa föreningsfriheten i syfte att möjliggöra en generell kriminalisering av deltagande i terroristorganisationer.
Innehåll från Justitiedepartementet
Totalt 6162 träffar.
-
Remiss av SOU 2021:2 Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap, Ju2021/00115
Här kan du ta del av till vilka remissinstanser Justitiedepartementet har remitterat delbetänkandet Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap (SOU 2021:2).
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Remiss av SOU 2021:7 Förstärkt skydd för väljarna vid röstmottagningen, Ju2021/00355
Här kan du ta del av till vilka instanser som Justitiedepartementet har remitterat betänkandet Förstärkt skydd för väljarna vid röstmottagningen (SOU 2021:7).
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Behörig myndighet och lämpliga sanktioner enligt EU:s förordning om att hantera spridning av terrorisminnehåll online, Dir. 2021:24
En särskild utredare ska med anledning av den kommande EU-förordning som ska hantera spridningen av terrorisminnehåll online föreslå vilken myndighet som bör pekas ut som behörig myndighet för Sveriges räkning och föreslå ändringar och kompletteringar av svensk rätt.
-
Kompletterande bestämmelser till avtalet mellan EU och Storbritannien
Regeringen har i dag beslutat en lagrådsremiss med vissa kompletterande bestämmelser om brottsbekämpning och straffrättsligt samarbete till avtalet mellan EU och Storbritannien.
-
Kompletterande bestämmelser till vissa delar av avtalet mellan Europeiska unionen och Förenade kungariket
I lagrådsremissen lämnas förslag till kompletterande bestämmelser till vissa delar av avtalet om handel och samarbete mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen, å ena sidan, och Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland, å andra sidan. Genom avtalet införs bl.a. bestämmelser om det straffrättsliga samarbetet mellan parterna. Det rör sig om överlämnande av misstänkta eller dömda personer, ömsesidig rättslig hjälp i brottmål och frysning och förverkande av egendom.
-
Tillfälliga lättnader i gymnasieregelverket till följd av spridningen av covid-19
Regeringen har i dag lämnat över en proposition till riksdagen med förslag om tillfälliga lättnader i gymnasieregelverket med anledning av det skärpta läget på arbetsmarknaden som uppstått till följd av spridningen av covid-19. Åtgärderna syftar till att underlätta för personer som omfattas av lagen om uppehållstillstånd för studerande på gymnasial nivå. Förslagen aviserades i samband med att migrationskommitténs betänkande remitterades i höstas.
-
Kompletterande regler för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier, Prop. 2020/21:182
I propositionen föreslås ändringar i lagen (2017:353) om uppehållstillstånd för studerande på gymnasial nivå för att underlätta för utlänningar som omfattas av den lagen att beviljas permanent uppehållstillstånd vid försörjning.
-
Förslag att aggressionsbrott kriminaliseras i svensk rätt
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss som beslutas i dag att Sverige bland annat ska ansluta sig till de ändringar i Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen som ger domstolen rätten att döma över aggressionsbrott. Samtidigt föreslås att aggressionsbrott ska kriminaliseras i svensk rätt.
-
Aggressionsbrottet i svensk rätt och svensk straffrättslig domsrätt
Att stärka den internationella straffrätten genom att bekämpa straffrihet och verka för lagföring av personer som begår allvarliga brott mot folkrätten är ett viktigt medel för att upprätthålla fred och säkerhet.
-
Anförande av Morgan Johansson på videosända Råd för framtiden 2021
Brottsförebyggande rådets videosända konferens den 14 april 2021. Det talade ordet gäller.
· Tal från Morgan Johansson, Justitiedepartementet