Arbetsrätt och arbetsmiljö
Arbetsrätt och arbetsmiljö handlar om villkor och förhållanden i arbetslivet. I området ingår även frågor som rör lönebildning och medling vid arbetstvister. Goda arbetsvillkor och en bra arbetsmiljö bidrar till en hög produktivitet i svensk ekonomi som utmärks av högt arbetskraftsdeltagande och en hög sysselsättningsgrad. Ingen som arbetar i Sverige ska ha ett arbete där man blir utnyttjad eller utsliten. Ingen ska riskera att dö eller skadas allvarligt i sitt arbete.
Ansvariga för arbetsrätt och arbetsmiljö
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar
Aktuellt om arbetsrätt och arbetsmiljö
Skyddet för visselblåsare stärks
Regeringen har fattat beslut om en lagrådsremiss om genomförandet av EU:s visselblåsardirektiv. Förslaget innebär att skyddet för den som larmar om missförhållanden på sin arbetsplats förstärks ytterligare.
Digital pressträff om smittspridning på arbetsplatser
Den 15 mars höll arbetsmarknadsminister Eva Nordmark en digital pressträff om smittspridningen av covid-19 på arbetsplatser. På pressträffen deltog även Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket och Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Innehåll om arbetsrätt och arbetsmiljö
Totalt 734 träffar.
-
Landsbygdsministern bjuder in till möte om hur dödsolyckor och allvarliga olyckor inom jordbruk, skogsbruk och fiske kan förebyggas
Att förebygga arbetsplatsolyckor och dödsolyckor i arbetslivet är en högt prioriterad fråga för regeringen. Jordbruk, skogsbruk och fiske tillhör de branscher med högst antal dödsolyckor i relation till antalet verksamma inom sektorn. För att ta krafttag mot olyckorna avsätter regeringen medel till en förnyad satsning för att minska riskerna inom jordbruket. Idag, fredag 16 april, står landsbygdsministern även värd för ett möte med representanter för Naturbruksskolorna.
-
Remiss av Kompletterande åtgärder till EU:s förordning om inrättande av Europeiska arbetsmyndigheten (ELA) , Ds 2021:4, A2021/00174
Här kan du ta del av svaren från de instanser som har ombetts att svara på remiss Ds 2021:4 Kompletterande åtgärder till EU:s förordning om inrättande av Europeiska arbetsmyndigheten (ELA).
-
Skyddet för visselblåsare stärks
Regeringen har fattat beslut om en lagrådsremiss om genomförandet av EU:s visselblåsardirektiv. Förslaget innebär att skyddet för den som larmar om missförhållanden på sin arbetsplats förstärks ytterligare.
-
Remiss av SOU 2020:81 Genomförande av balansdirektivet - balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare, A2020/02669
Här kan du ta del av svaren från de instanser som har ombetts att svara på remissen av SOU 2020:81 Genomförande av balansdirektivet - balans mellan arbete och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare.
-
Förlängd ersättningsperiod för personlig skyddsutrustning till personliga assistenter
Regeringen har beslutat att förlänga den period som privata utförare av personlig assistans kan ansöka om ersättning för skyddsutrustning till personliga assistenter. I och med regeringens beslut får bidraget lämnas även för kostnader som uppkommit från och med den 1 maj 2021 till och med den 30 juni 2021.
-
Remiss av SOU 2020:38 Ökad trygghet för visselblåsare, A2020/01490/ARM
Här kan du ta del av de remissvar som har kommit till Arbetsmarknadsdepartementet på SOU 2020:38 Ökad trygghet för visselblåsare. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
-
Riksrevisionens rapport om statens insatser mot exploatering av arbetskraft, Skr. 2020/21:169
Skrivelsen innehåller regeringens bedömningar och åtgärder med anledning av Riksrevisionens rapport Statens insatser mot exploatering av arbetskraft – regelverk, kontroller samt information och stöd till de drabbade (RiR 2020:27).
-
Statens insatser mot arbetskraftsexploatering
Regeringen har beslutat om en skrivelse med anledning av Riksrevisionens granskning av statens insatser mot exploatering av arbetskraft. Regeringen anser att en effektiv samverkan mellan myndigheterna är centralt för att motverka att människor utnyttjas på arbetsmarknaden. Regeringens ambitioner för samverkan mot arbetslivskriminalitet har höjts och regeringen har avsatt permanenta medel för detta arbete.
-
Fordonsstrategisk forskning och innovation – staten och fordonsindustrin tillsammans för framtidens transportsystem
Regeringen aviserar i forsknings- och innovationspropositionen att programmet Fordonsstrategisk forskning och innovation (FFI) fortsätter som ett avtalsreglerat program för samverkan mellan fordonsindustrin och staten samt med oförändrad ambitionsnivå. Därutöver gör regeringen genom budgetpropositionen för 2021 en förstärkning till programmet genom en särskild satsning på fossilfria arbetsmaskiner. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Undantag för deltidsbrandmän vid beräkning av arbetslöshetsersättning
Propositionen innehåller förslag till ändring i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring. Det föreslås att arbete i form av beredskap och övning i en anställning som deltidsbrandman i en kommunal organisation för räddningstjänst ska undantas vid beräkning av arbetslöshetsersättning.