Hoppa till huvudinnehåll

Klimat- och näringslivs­­departementet

Klimat- och näringslivsdepartementet har ansvar för frågor som rör klimat, miljö, energi, näringsliv och innovation. Departementet ansvarar även för strålsäkerhet, Agenda 2030 samt friluftsliv och arbetar med omställningen till cirkulär ekonomi.

Aktuellt från Klimat- och näringslivsdepartementet

  • Romina Pourmokhtari är idag värd för nordiskt miljö- och klimatministermöte i Stockholm

    Idag den 8 maj leder klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari det första nordiska miljö- och klimatministermötet under det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet 2024. Förutom de nordiska ministrarna deltar även FN:s miljöprogram Uneps exekutivdirektör Inger Andersen för att diskutera de globala miljökriserna tillsammans med de nordiska ministrarna.

  • 11 nya steg för att effektivisera tillståndsprocesserna och skynda på klimatomställningen

    Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss som föreslår ändringar i miljöbalkens bestämmelser om tillståndsprocesser. Förslaget är ett led i regeringens arbete för att uppnå tillståndsprocesser som är moderna, effektiva och förutsebara.

Illustration: Regeringskansliet

Kraftfull utbyggnad av fossilfri energi

När efterfrågan på el fördubblas krävs mer fossilfri energi. Regeringen tar fram en färdplan för att en effektiv och kraftfull utbyggnad av kärnkraften ska genomföras i så snabb takt som möjligt. Vindkraften är också en viktig del av den fossilfria energimixen. Därför behöver utbyggnaden av havsbaserad vindkraft och antalet solparker öka.

Illustration: Regeringskansliet

Gruvor: frågor och svar

En säker och hållbar tillgång till mineral och metaller är nödvändig för att möjliggöra det gröna samhällsbygget, stärka konkurrenskraften, elektrifiera Sverige och stärka svensk försvarsförmåga. Fler gruvor behövs för att minska Sverige och EU:s beroende av råmaterial från tredje land.

Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

Klimathandlingsplanen

Regeringens klimathandlingsplan är ett styrdokument för klimatpolitiken under resten av mandatperioden och visa hur Sverige ska nå hela vägen till målet nettonoll utsläpp år 2045, och minusutsläpp därefter.

Innehåll från Klimat- och näringslivsdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 5055 träffar.

Laddar...